botanicare
המלח - האויה הבא של ניו יורק/ינואר 2010 PDF Print דואר אלקטרוני

אחרי העישון והקלוריות, עיריית ניו יורק רוצה להפחית את כמות המלח המוגשת במסעדות
 מומחים אומרים שצמצום המלח במזון יצמצם את הסיכון לשבץ ולהתקפי לב

בתחילה, עיריית ניו יורק חייבה מסעדות לצמצם את שומני הטרנס במנות. לאחר מכן היא חייבה מסעדות לציין את מספר הקלוריות בכל מנה בתפריטיהן. כעת היא רוצה להגן על אנשים מעוד גורם הנחשב מזיק לבריאות: מלח.

אתמול הציגה עיריית ניו יורק יוזמה חדשה ורחבה בתחום הבריאות, שנועדה לעודד יצרני מזון ורשתות מסעדות ברחבי המדינה להפחית את כמות המלח במוצריהם. התוכנית, שלדברי העירייה זכתה לתמיכת רשויות הבריאות בערים ובמדינות אחרות בארה"ב, קובעת כמטרה להפחית את כמות המלח במזונות הנמכרים בחנויות ובמסעדות ב-25% בחמש השנים הבאות.

מומחים אומרים שמימוש יעד זה יצמצם את השכיחות של מחלת יתר לחץ דם ויסייע למנוע חלק ממקרי השבץ והתקפי הלב הנגרמים כתוצאה מכך. התוכנית פתוחה לחברות מזון שירצו להצטרף אליה, ובשלב זה אינה מלווה בצעדי חקיקה מחייבים. היא תאפשר לחברות לצמצם את כמות המלח בהדרגה בפרק זמן של חמש שנים, כדי שהצרכנים לא יחושו בשינוי.

מאז שנכנס לתפקידו, ראש עיריית ניו יורק מייקל בלומברג, שזה עתה החל בכהונתו השלישית, צבר מוניטין כמי שתומך באורח חיים בריא. הוא יזם קמפיינים מתוקשרים נגד עישון וצריכת שומני טרנס. במסגרת המאבק בהשמנה הוא יזם קמפיין שחייב מסעדות לציין לצד מנות בתפריטיהן מספרי קלוריות, והזהיר צרכנים מפני משקאות קלים וממותקים.

ואולם הקמפיין נגד המלח שאפתני יותר: השינויים שהוא מציע דורשים שיתוף פעולה בקנה מידה כלל ארצי, משום שאין לצפות מחברות מזון גדולות לשנות את מוצריהן רק לפי צורכי השוק של ניו יורק. כמו כן, סילוק מלח ממוצרים רבים יכול להיות מסובך. למלח תפקידים רבים במזון, בהם העצמת הטעם, מניעת קלקול המזון, והארכת חיי המדף של מוצרים.

השיטה שמציעה העירייה היא מורכבת, וכוללת הפחתות שבין 10% ל-40% בכמות המלח ב-61 קטגוריות של מזונות ארוזים הנמכרים בחנויות וב-25 קטגוריות של מזונות המוגשים במסעדות. השיטה בנויה כך שתאפשר לחברות להשתמש בטווח של רמות מלח, ועם זאת תעודד אותן להפחית את כמויות המלח במוצריהן הפופולריים ביותר.

העירייה החלה לדון בתוכנית עם תעשיית המזון בסוף 2008, אולם עד כה נראה שרק חברות מעטות מוכנות להצטרף לתוכנית. אחת מהן היא רשת הסופרמרקטים A&P. גם רשת המזון המהיר "סאבווי" אמרה שבכוונתה לקבל את העקרונות המנחים של התוכנית לצמצום כמויות המלח בכ-23 אלף סניפיה ברחבי ארה"ב. לנט קובאצ'י, התזונאית של חברת סאבווי, אמרה שהחברה הפחיתה את כמויות המלח בסניפיה בכמה מדינות, בהן בריטניה ואוסטרליה. "אנחנו סבורים שמטרות אלה ניתנות להשגה", אמרה.

מי מרמה במס' הקלוריות?

מסעדות ויצרניות מזון אינן מדווחות תמיד על מספר הקלוריות האמיתי במזונות שהם מספקים, כך עולה ממחקר שהתפרסם בכתב עת אמריקאי מדעי. המדענים שהשתתפו במחקר לקחו מצרכי מזון מוכנים - מאכלים ארוזים או מנות במסעדות - ובדקו את מספר הקלוריות שהיה בהם לעומת המספר שדווח .ה"לוס אנג'לס טיימס" מוסר כי הערך הקלורי של 10 ארוחות קפואות שנקנו בסופרמרקטים, היה גבוה ב-8% בממוצע מהערך הקלורי שצוין על גבי האריזה, והערך הקלורי של ארוחות שנקנו במסעדות (גם מזון מהיר וגם בישיבה) היה גבוה ב-18% מהערך שעליו דווח. עצתם לעושי דיאטות למיניהן: אל תרעיבו את עצמכם, אבל דעו מה אתם מכניסים לגופכם.

ויליאם  ניומן, ניו יורק טיימס, שירות הארץ.


תגובות
חיפוש
רק משתמשים רשומים רשאים לכתוב תגובות

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."